torsdag 5 november 2009

Hundlika fotomodeller

Vi hade länge funderat på att låta fotografera våra tre vovvar. Nu föll det sig så att det satt en lapp på anslagstavlan på den lokala Granngården - Hundfotografering - fotografera din hund gratis och betala för kopiorna!

Sagt och gjort, vi bokade en tid för fotografering Eller - vi sa att dom kanske behöver boka två tider, med tanke på att vovvarna inte har blivit så väldigt tränade på att sitta still. Den äldre damen som är åtta fungerar väl det för, men de två betydligt vildare yngre kan ju vara problem. Hannen är tre år och den yngre damen är två. Bägge är vana att fara runt i det fria - två livsglada nyfikna border collie som inte gått någon lydnadskurs. Men snälla och positiva är alla tre.

Sen tänkte vi att den drabbade fotografen kanske behöver ta igen sig efter den traumatiska upplevelsen som vi befarar kommer att inträffa.
"Hmmm, det är kanske bäst med två tider", mumlar hon som står i kassan allvarligt och fyller i almanackan.

Dagen för fotograferingen närmade sig. Dan innan var det hårvård för hundar. Det var en febril schamponering, tvättning, tovklippning och borstning av tre vovvar. Total make over av tre lera- och hästdyngeindränkta varelser. Mattar och hussar, badrum och resten av huset blev indränkt med blött hår. Sen var det utsläpp i höstleran igen innan John Blund kom, med val av lämpligt gräsbevuxen del av omgivningen. Nåja, tassarna får väl vara gråbruna av lera igen. Man kan inte få allt...

Morgonen kom, ut i leran igen med ovan nämnda restriktioner. Koppel används väldigt sparsamt, som vanligt blir det hästarnas grimskaft som får nyttjas. In i bilen och iväg till Granngården där tre mattar och hussar gick in först för att se om kusten var klar och allt förberett för att ta emot de tre busarna.

På fotografens fond sitter en förskrämd rottveiler med öronen bakåt, med en barsk husse som ryar att vovven ska sitta kvar och det gör den lite skrämt. Sen blev det vildarnas tur. Tre nyfikna vilt dragande djur som aldrig varit inne i en butik förr - hur ska det här gå?
Fotografen lät samlad, men jag tänkte att han efter detta, kommer att söka ett lugnare jobb, som t.ex. embedded krigsfotograf i Afghanistan. Lillmatte, som har en lysande förmåga att få alla djur att göra som hon vill, placerade de tre sida vid sida för att vara stilla bråkdelar av sekunder. Då blev det en bild. Åter ihopsamlande av vovvar runt om i butiken - mycket att undersöka. I synnerhet påsarna med hundmat ett par hyllor bort. En bild till... Ihopsamlande igen.

Vår nonchalanta hanhund, vovvarnas Johnny Depp brukar markera revir på de mest märkliga ställen. Fast, bäst är ändå bildäck. Han sprider sitt revir över halva landet på det sättet - jo han är bland det smartaste som finns. Nu försvann hann igen - och där står han och lyfter på benet mot en kartong med någon exklusiv trädgårdsmaskin. Så där ja, nu skäms husse och mattar ordentligt, rodnar och ber om ursäkt, undrande om ersättning.

Nejdå, ingen fara säger expediten ansträngt. Åter ihopsamlande inför en snabbt reagerande fotograf med flaskor, bollar och annat för att få uppmärksamhet, innan de igen far iväg åt alla håll. Den tålmodige fotografen vill ha en bild utan hängande tungor och han provar alla knep i handboken. Det fungerar på de två honorna. Johnny Depp däremot, envisas tills fotografen ger upp och lägger ned. Det får vara så, vi samtycker och åker hem. Det blir ändå bild på alla tre i en ruta - men det gick åt två bokningstider...

3 kommentarer:

  1. *fniss*
    Det låter som mina barn när de var små - fast de kissade aldrig inne i affärer gudskelov ;-)

    SvaraRadera
  2. Men de är gulliga och charmiga så man kan inte hålla sitt dåliga humör när de kommer och ska gosa...

    SvaraRadera