fredag 3 juli 2009

Stackars barn...

En familj, bestående av far, mor och tre barn satte sig i bilen vid en av de mer attraktiva båtklubbarna med de dyraste båtarna och skulle till en av de mer attraktiva förorterna med de dyraste villorna. Så fort ungarna sa något skulle mamman göra hela samvaron till en undervisning i svenska eller matte. Kom dom in på namn så skulle det bli stavning och sen skulle det räknas bokstäver. Sen blev det svenskundervisning igen. Ungarna bröt av när det gick och bytte samtalsämne som genast styrdes över till att bli någon undervisning igen.

- "Herregud, koppla av nån gång kärring, var tyst och låt ungarna vara", tänkte jag tyst och led. Men det säger inte en taxiförare som bara ler stort och trevligt med pokerfejset.

Sen började det med fotbollsläger ena veckan och skidläger den andra och att dom skulle göra resultat och hamna i utvecklingsteam. Det var elitsatsningar i skidor och fotboll, med fulla kalendrar. Sen blev det svenskundervisning igen och matte och nån tävlan att vara bäst igen. En prestationsinriktning och karriärstege redan från barnstolsnivå, verkade det vara. Hela resan lång, som tog en tjugo minuter.
-"Stackars barn", tänkte jag lidande, ända tills jag styrde in på deras gata.

För att stilla mitt sinne, ringde jag min sambo efteråt och berättade av mig om det olustiga upplevelsen. Naturligtvis utan att avslöja detaljer som kan avslöja vem, vilka och var, som sig bör enligt tystnadsplikten. Precis som här i bloggen.
-" Du" säger hon allvarligt. "Det är dom ungarna som i bästa fall kommer hem med grönt hår, piercing i hela ansiktet och bara vill lyssna på musik" Någon form av revolt blir det så småningom.

5 kommentarer:

  1. Brrr..skrämmande..om en del föräldrar lyckas med sina barn så får vi som sagt en skrämmande framtidsgeneration..

    SvaraRadera
  2. Men det gör dom oftast inte, som väl är. Fast vi har ett tragiskt exempel på föräldradrivet framgångsbroiler som nyligen dog i Neverland...

    SvaraRadera
  3. En gång .. för länge länge sen .. fick barn vara barn länge, leka, öva upp sin kreativitet och experimentlusta utan större inblandning, men med ett roat övervakande vuxenöga och de fick äga sin barnatid!!
    Hur gick det egentligen till när vi tog det ifrån dom???

    SvaraRadera
  4. Förmodligen stal vi lite av deras förmåga att ta initiativ, skulle jag tro.

    SvaraRadera
  5. Hej.
    Skrämmande. Stackars barn.De får antagligen kärlek efter prestation. I form av prylar. Inte för vilka de är som personer! Tyvärr inget ovanligt.

    Det visar den typen av föräldrar som föder upp s.k 'funktionsmänniskor' för framtiden = Empatilösa stackare, som sen när de blir vuxna via sin yrkesutövning jävlas med andra människor...usch:(!

    Ha en bra kväll/dag.

    Kao
    http://aftonbladet.se/kao

    SvaraRadera