tisdag 14 juli 2009

Släck solen när ni stänger av mobiltetefonen.

Återigen kommer skräckartiklarna om mobiltelefoner. Man blir bara trött på det hela. Det bygger inte på några bevis utan är bara känslor. Man tar upp att det är som tobaken för femtio år sedan innan man visste riskerna. För hundra år sedan uppmanade bönderna sina barn att inte röra en lös kabelrulle på en åker och de visste inte bättre. Men dagens fysiklektioner på grundskolenivå borde ha lärt somliga lite mer om de hade varit vakna, då.

Om man nu betänker att solen strålar på oss med effekten ungefär 1300W/kvadratmeter över hela bandet från långvåg till kortvågig gammastrålning, så känns väl 10mW från en mobiltelefon ganska fnuttigt - det är då 0,000007692 (förlåt min mattelärare för alla värdesiffror, men det anger ändå proportionerna) av solens strålning. Prova också att kortslut tevens antenningång med ett gem. Lägg märke till att "myrornas krig" försvinner och det blir svart på bildskärmen. "Myrornas krig" är i huvudsak solens strålning som når antenningången.

Så prata lugnt på i telefonen - det är bara okunnighet och sensationslystnad bakom artiklarna. Solen är vår största strålningskälla. Visst, man ska inte stå och värma sig intill en radarantenn eller alldeles intill en kraftigare radioantenn, men all strålning avtar med kvadraten på avståndet så efter några meter (beroende på effekt) blir det helt ofarligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar