måndag 22 februari 2010

Är vi allför förskonade från en större katastrof eller krig?

Antingen så gnälls det över förseningar på grund av vädret eller så görs det ingenting där det verkligen behövs och alla är handfallna. Då frågar man sig - Ska man anpassa alla system så att de alltid klarar extrema vädersituationer oavsett vad det kostar? Jag tror inte det är fullt möjligt och ekonomiskt försvarbart för någonting som händer någon gång per år eller mer sällan. Samtidigt måste det finnas någon form av initiativförmåga hos de som ansvarar för samhällets funktioner. En vilja och ett ansvar för de människor som en exceptionell situation drabbar, måste ju ingå i ansvarsområdet. En medkänsla och vilja att utföra extraordinära insatser utifrån den ansvarsposition man besitter måste finnas - oavsett nivå... Kosta vad det kosta vill.

Jag menar, man lämnar inte en tåglast med resenärer fast i snön under tio timmar utan att förse dem med förnödenheter och information. Det borde vara en självklarhet. Man ser till att alla som drabbas hårt skall få det dom behöver. Man låser inte väntsalar som man gjorde i ovädret före jul längst Nynäsbanan. Snöstorm, 15m/s och -7grader och sista tåget inställt för natten - utan ersättningsbussar. Man skickar istället väktare som i vanlig ordning låser väntsalarna 01.00... Man käbblar inte om att hjälpa nöddrabbade medborgare efter en sunami.

Antingen ska det smågnällas eller om man besitter en ansvarig position, så gör man ingenting. I extrema situationer brukar människor hjälpa varandra, som till exempel vid naturkatastrofer eller krig. Men måste det till sådant för att få människor att fungera rationellt och empatiskt när det behövs, även i mindre skala? Har vi varit alltför förskonade från kritiska situationer i samhället?


Winston Churchill i Coventry efter tyskarnas bombräder

3 kommentarer:

  1. Jag lät mig inspireras av dig och skrev ett eget inlägg i ämnet .. tack! :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, landets invånare beter sig som bortskämda småbarn.

    SvaraRadera
  3. Jag tänkte lite på det häromdan. Det var inte länge sen vi fick lite överlägsna nyheter från Haiti om hur de bar sig illa åt - det blev lite festligt när sen nyheter om lätt hysteriskt beteende på svenska tåg där lidandet var i form av bristfälliga toaletter och brist på mackor..

    Här är vi ju mer vana. Förra helgen var t.ex. galet väder och minst 50 bilar fastnade i snöstormen. Det tog inte lång stund innan räddningstjänsten (den helt frivilligbaserade) hade färjat in alla till närmaste samhälle där hotellet raskt plockade fram täcken, kuddar och mat och de bäddades ner i församlingshem och fritidslokaler. DET saknas hemma i Sverige.

    SvaraRadera