fredag 19 februari 2010

Överföringar

Har ni tänkt på det - det tar alltid så mycket längre tid att få pengar från ett större företag eller myndighet, än om det är tvärt om. Ska man själv betala, så ska det ske på momangen och med blåslampans låga slickande byxbaken.

Sen har vi det här med banker. Det är himla märkligt - det pratas om att valutor och värden flyttas runt med ljusets hastighet, så fort att regeringar och centralbanker inte hinner med. Så är det varje fall inte när vi flyttar pengar mellan sambons konto och mitt på en annan bank. Ändå handlar det inte om miljarder, utan några hundralappar. Där gäller det inte datorer och internet inte. Även om vi själva sitter vid varsin dator så går det inte med internethastighet.

Jag har någon gång påpekat irriterat för banken att dom någon gång får byta ut gamla farbrorn som går stapplande med mina pengar på rullatorn, mellan Handelsbanken på Kungsträdgårdsgatan till Swedbank på Brunkebergstorg. Han vilar säkert på vägen vid nåt fik i Gallerian några timmar, dessutom. Det kan han kanske behöva, så illa och långsamt som han går.Man kan åtminståne låta honom ta färdtjänst någon gång. Ibland kan vi behöva få slantarna till den andre lite fortare...

2 kommentarer:

  1. Det här är något vi pratar mycket om här hemma. Banken lånar våra pengar i åtminstone ett dygn, sparar in på räntan till oss och kan rulla runt pengarna i sina egna affärer. Lägger vi så till alla löneutbetalningar som måste vara banken tillhanda minst 3 dygn innan utbetalning så får du en aning om vilka belopp som kan utnyttjas! Och så har våra banker stora lån i Riksbanken som kan "sparas" ränta till med "lånade" pengar.

    Men sånt här är aldrig intressant att forska i för dagens journalister???

    SvaraRadera
  2. Vet att det handlar om gigantiska belopp i "röret mellan bankerna. Men det ökar också kontanthanteringen man så mycket försöker undvika. Folk är ju tvungna att gå med pengarna själva till mottagarbanken.

    SvaraRadera