torsdag 10 december 2009

VÄSKAN - en symbol för välfärden.


Hittade den här bilden på Tradera. Vet ni - jag kopplade den till SAAB och Ericsson på något sätt. Varför då?
Pappa hade en sådan. Jag kommer ihåg hur jag varje kväll såg honom komma hem från bygget. Svängandes med Väskan kom han med fasta snabba steg, hungrig efter en dag på jobbet. I väskan fanns varje dag, en termos av den gamla plåtsorten med räfflad yta, träkork och glasflaska. Där fanns en matlåda i aluminium, full av bucklor och kaviteter. Samt en Kornett lättöl. Väskan luktade kaffe och betong.

Alla hade en sådan, alla som jobbade och hade matlåda. Oavsett om de jobbade på Skånska Cementgjuteriets bygge som farsan med sitt förnämsta redskap, najtången, där valkiga, spruckna fingrar hade slitit handtagens stål efter hundratusentals knutar av najtråd runt armeringsjärnen - eller gjorde annat.



Exets farsa stod stod vid en svarv på Primus och tillverkade delar till det berömda köket, ett världspatent som senare kopierades. En uppfinning från 1890-talet som spreds över hela världen. Han hade också en sådan väska, den stank skärolja.

Gubbarna på SAAB, Volvo och Ericsson hade sådana. Väskan är för mig symbolen för trygghet, välfärd, Saltsjöbadsanda och hårt arbete. Naturligtvis vet jag att världen ser annorlunda ut idag, men har vi svikit Väskan och hur skulle vi gjort istället? Vad kan vi lära oss av väskans bärare och har dagens uppstickare i Kina liknande väskor? Varje gång vi pratar om lön och villkor pekas det åt öst - men de är ju på väg dit vi var med sina väskor och vi är på väg ifrån. Är det kanske bättre att vi också möter österlandets väskbärare, på väg från bussen till middagsmaten. Rätt som det är kommer någon att peka åt ett annat håll, både i Kina och Sverige och hänvisa till någon annans sämre villkor att referera till som konkurrent när vi kräver förbättringar...





2 kommentarer:

  1. Mmmm, minns också, morfar hade en sån.
    Dom är fina, väskorna och minnena.

    SvaraRadera