lördag 9 januari 2010

På hoppets barikader...

Jag tror den här bilden kommer från andra franska revolutionen. Franska revolutionen var i huvudsak, borgarståndets revolution, eftersom bönderna var livegna. Men jag gillar bilden, den förmedlar hopp om en bättre framtid, en gemensam kamp mot en bättre tillvaro. Mannen med bössan, kan han vara köpman, kanske? Han slåss sida vid sida med arbetaren som vill kunna ge sina barn en bättre framtid. Grabben i sin ungdomliga iver skriker "framåt!"
Revolutioner brukar vara blodiga och gudbevars så är inte det de medlen socialdemokratin brukar kämpa med för att uppnå förändring. Men kampen kan vara lika intensiv, lika engagerad, lika innerlig på parlamentarisk väg. Den vägen har använts i mer än hundra år och varit framgångsrik. Det vore intressant att höra August Palm eller Hjalmar Branting i talarstolen. Det var kampen för allmän rösträtt, kampen mot statarsystemet och kampen för fackföreningarna. Engagerade människor som Gunnar Sträng cyklade mellan de politiska mötena i Småland. Det lät nog lika intensivt som Olof Palme när han var i stöten.

Det skapade hopp och förtröstan. Det skapade utveckling och framtidstro. Man gick till arbetet med förvissningen att allt skulle kunna bli bättre om man kämpade tillsammans. Man lappade sina kläder i förvissningen att det kan bli bättre. Man slogs med vägglössen i förvissningen att det blir bättre och större bostäder. Man bet ihop i förvissningen om bättre tider när uppdelningen av fattiga och bemedlade skedde i skolorna med fattighjälpen skreks utpekande i klassrummen.

Idag har vi inte någon engagerad kampvillig agitator som kan ge tillbaka tron på framtiden. Men misären och klasskillnaderna ökar, misstroendet mot de egna politiska ledarna ökar och misären förnekas och ökar. Fattigdomen kommer tillbaka. För - vem kan säga att ett utförsäkrat, deltidsarbetande vårdbiträde med tre barn åtnjuter någon välfärd?

Ingen politiker säger i någon talarstol: -Vi ska skapa ett bättre Sverige igen! Ingen politiker står upp och lovar: - Vi måste bekämpa den nya fattigdomen! Ingen politiker står upp och lovar: - Vi måste få bort deltidstvånget! Ingen som vi kan se dagligen står på Sergels Torg ihop med arbetslösa och kräver jobb. Ingen som med inlevelse skriker - KÄMPA, KÄMPA, KÄMPA!

Istället springer man mellan de mer betalda styrelseuppdragen, så att man själv kan leva ståndsmässigt på samma nivå som de man skulle agitera emot. Om man hade det minsta engagemang i de frågor som man är vald för att arbeta med, skulle man inge hopp och stridsanda. Istället smyger man runt och skapar dåliga kompromisser i det fördolda, alltid i en försämring för de man representerar.

Menande vandrar blicken mot de stater där systrar och bröder har sämre levnadsvilkor. "Kapitalet rör sig fritt och etablerar sig där det är billigast och överklassen har det bäst" säger man. Visst, men har den förlamade rörelsen gjort tillräckligt för att verka över gränserna till dessa länder? Kan inte rörelsen verka lika blixtsnabbt över gränsena som kapitalet? Har man kontakt med systrarna och bröderna som vill kämpa för att nå den nivå VI var på? Är inte detta också möjligheten att öka välfärden i världen och förutsättningarna för hållbara lösningar för en världsmiljö?

Jag tror det, men inte med en förlamad rörelse och med Monor, Vanjor, Thomasar i ledningen.

13 kommentarer:

  1. Varje ord i det här inlägget slår an ett eko inom mig .. det är så välformulat och så nära det jag funderar över.

    Ytterligare en negativ följd av det bristande politiska engagemanget och avsaknaden av kampvilja är att det har sipprat ner bland väljarna. Det är valår och människor är desillusionerade, oengagerade .. i bästa fall gnälliga men oftast helt uppgivna inför bristen på alternativ.

    SvaraRadera
  2. Beklagar den personliga stavningen av .. välformulerat .. :-)

    SvaraRadera
  3. Och det i sin tur är en bra matjord för extremism... Det sjungs INTERNATIONALen på första maj - men sen då?

    SvaraRadera
  4. Vi får det samhälle vi förtjänar. Klart vi inte inbringar framtidstro och hopp i våra ungdomar som vi beter oss.
    Ett samhälle där man visar program som Paradise Hotel på bästa sändningstid förtjänar inte bättre!
    Vi har det för "bra"!
    Lite skit rensar magen, tror samhället skulle må bra av en rejäl maginfluensa.

    Jag håller med dej i allt du skriver!'

    SvaraRadera
  5. Vet inte riktigt hur man ska betrakta dokusåporna. Men visst är det ytlig verklighetsflykt, om medveten eller omedveten kan jag inte svara på.
    Men dom tillför ju absolut ingenting, utom en skev människosyn.

    SvaraRadera
  6. Engagemang finns nog än. Mest på rotnivå. Och stora skillnaden är kanske att idag brinner man mer för enskilda frågor än för ett politiskt parti. Kanske är ofrånkomligt i dagens splittrade värld där vi bombarderas med så många intryck, och så mycket information, om så många saker. Det är svårt att ta till sig ett helt "paket" nuförtiden. Och med splittrade rörelser blir det svårare att få igång det där riktiga drivet. Piratpartiet var där och nosade vid EU-valet. Men så har de ju också en mindre mängd frågor att kämpa för.

    Eller så är folk helt enkelt för lata och nöjda med vad de har idag...

    Ett tag sen jag läste dig nu. Härligt att du fortfarande håller fanan uppe. Var själv borta från bloggvärlden sista halvan av förra året, men senaste månaderna har det blitt ett uppsving på den fronten. Så nu kan du laga mitt trasiga rss-flöde i din blogglista.

    (Och nej, jag kör fortfarande windows på burkarna hemma ;-)

    SvaraRadera
  7. Jag är i desperat behov av en blogg var som helst utom på AB. Är det svårt att sköta en blogg på blogspot jämfört med AB? Särskilt med tanke på att jag är en fullständig idiot när det gäller datorer och slitit långt över min förmåga för att få till den jag redan har.

    SvaraRadera
  8. Till Silvertörne:
    jag tror man börjar vakna ur förnöjsamheten och undrar vad som egentligen hände?

    Till anybody: ingen större skillnad, men man är ensammare på något sätt. Det är som att vara på majstångsresning i byn, jämfört med på Skansen om du förstår vad jag menar...;-)

    SvaraRadera
  9. Till Silvertörne: Gå in på Ubuntu-siten och kika då:-)

    SvaraRadera
  10. Hur gör du när du lägger in bilder, förstorar o förminskar dom eller lägger i sidospalten o headern??

    Förklarat på ett ENKELT sätt!! Föreställ dig att du ska instruera ett mycket litet barn eller någon av dina hundar!! ;-)

    SvaraRadera
  11. Du går bara in på "Anpassa" uppe i menyraden. Där hittar du olika varianter av saker du kan lägga in på sidospalterna, t.ex. ditt "självporträtt", sökord, favoriter etc - kallas 'gadgets'. Den förstorar och förminskar själv, så det är enkelt. Jag lade just in en bild i sidospalten för att prova själv.

    SvaraRadera
  12. Hämtar jag bilden från min egen dator på samma sätt som hos AB??

    Tack för att jag får förpesta din blogg med frågor .. men nu har jag i alla fall avancerat från att inte fatta ett dugg till att förstå vad det är jag inte förstår. Ett enormt framsteg!!! ;-)

    SvaraRadera
  13. Det gör inget att du frågar...
    Det är verkligen ett framsteg att förstå vad man inte förstår...:-D Det brukar en del få nobelpris för inom kvantfysiken...:-D. Du söker precis som på ABs blogg (om jag nu kommer ihåg hur det var)
    Gillar du bilderna på gården och dess invånare?

    SvaraRadera