onsdag 28 april 2010

Konsten att hålla småfolket på mattan

Åter igen kommer borgarnas utfästelser om lag och ordning. Nu ska vi bli så förbaskat mycket tryggare, eller hur? Mer poliser och tuffare straff som vanligt. Om man nu är en snickare i Oskarshamn, eller undersköterska i Timrå, hur stor är risken att man blir utsatt för ett allvarligare brott som ger långtgående negativa förändringar av livet? Försvinnande liten, vill jag hävda. Visst en snodd cykel eller en smitning vid parkeringsskada, men i övrigt är väl risken ganska liten i förhållande till annat i livet vi riskerar, ändå?

Naturligtvis bör ju sådant beivras, men tyngdpunkten behöver läggas på det civilrättsliga. HÄR finns otryggheten, men den ser man inte förrän man är drabbad och den kan ge oanade konsekvenser under lång tid. Hur många av oss har inte velat gå till tinget med en oförrätt, men inte vågat för risken till att hamna i ekonomiska bekymmer efteråt? Skattemyndighet, elbolag, resebyråer eller andra som skadat oss, men vi har inte vågat driva det rättsligt. En felaktig faktura från elbolaget, en felaktig skattedebitering - när ska vi våga ta strid?

Visst, vi har rättsskydd i hemförsäkringen - om det nu beviljas. Annars har vi en tvist till i redan en trängd situation med försäkringsbolaget. Blir det beviljat, ja då är maxbeloppet 200000 kronor, varav man betalar 20% själv plus självrisken. 200000 kronor räcker inte långt i ett mål som kanske ska vidare upp i en högre instans, snarare hamnar det uppemot en halv miljon! - för en felaktig debitering på kanske 10000 kronor? Beloppen vi pratar om är kanske budgeten för motståndarens personalkaffe - för dig är det din existens...

Det blir än värre, allteftersom löneklyftorna ökar och juristarvodena blir astronomiska jämfört med undersköterskelönen. Enda rättvisa systemet vore att man inkomst- och tillgångsreglerar rättegångskostnaderna så att riskerna och villkoren blir så rättvisa som möjligt. Det skall svida lika mycket s.a.s. för den store som för den lille. Det ska göra ont för den stora organisationen så att man undviker att hamna i en process - nu som det är, spelar det mindre roll.

Hela rättssystemet är utvecklat för att hålla småfolket på plats och låta de stora drakarna spela och bestämma. Det är tur att Beatrice Ask gick ut med detta, det minskar ju risken att förledas att rösta fel... Visseligen har inte de rödgröna heller någon plan för detta, men dom håller ändå tyst.

4 kommentarer:

  1. På något konstigt sätt tror jag att vi lyckats med konststycket att administrera bort innehållet i våra trygghetssystem??? Annars förstår jag inte varför de hamnar längre och längre från dem som verkligen behöver dem???

    SvaraRadera
  2. Administration eller inte - alla måste vara medvetna om detta och se maktens fördelar av det

    SvaraRadera
  3. Jämställer du verkligen en "felaktig faktura från elbolaget, en felaktig skattedebitering" med en våldtäkt eller en misshandel (event. med kvarstående hjärnskador)?

    "Som grabben på 24 år som kom gående på Ringvägen och mötte tre killar med ett basebollträ. Han blev misshandlad med påken och fick en hjärnblödning. Sören Sanz till journalisten Anna Rönngren:

    "Han kan inte prata och måste använda högtalare och mikrofon. Han har en förlamning i halsen och kan aldrig mer äta eller dricka. Han måste sondmatas. Han kan inte svälja sin egen saliv och måste spotta hela tiden."

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/monicagunne/article6583192.ab

    SvaraRadera
  4. Frågan är om det skall jämföras... I det ena fallet som du tar upp, undrar jag om 20000 nya poliser skulle göra någon verkan, eller om lagförslagen verkligen skulle göra skillnad.

    I fallet jag tar upp, handlar det mer om att rättsäkerheten är kopplad till hur mycket egna pengar man kan "hosta upp" i ett läge där en större privat eller mybdighetsorganisation slår sönder din tillvaro och du är bara - MAKTLÖS! - och så ska det väl inte vara, eller hur?

    Det är inget motsatsförhållande eller jämförelse.

    SvaraRadera