tisdag 10 augusti 2010

Glöm inte FRA!!!

Han är inte helt borta i vad han skriver och kämpar för, den där Falkvinge...

Vi lever i en föränderlig värld, det är alldeles säkert. Det som var otänkbart igår blir tänkbart idag och det som var tänkbart igår blir otänkbart idag. Attityder och åsikter förändras hela tiden.

Hört på radion för ett par år sedan: Det var ett program om häxprocesserna och hur man av vidskeplighet kunde bränna människor på bål. Egentligen var det bara ovanligt starka kvinnor, sådana som blir politiker och företagsledare idag. Ruggiga saker, men det är ju tre hundra år sedan, eller hur? Eller elva generationer sedan. Historikern på radio gav mig en ny vinkling av tidsaspekten - Elva generationer är ju inte så långt tillbaka om man betänker att varje generation är i kontakt med minst fem, ibland upp till sju. Minst fem är ju far och morföräldrar, föräldrar, sin egen generation, sina barn och sina barnbarn. Det är ju inte så länge sedan sett ur det perspektivet.

Slaveriets avskaffande i Amerika är bara sedan 1865. Min farfar föddes 1889. Alltså min farfars far kunde ha upplevt det om han bott i USA, men mina emigrerande släktingar kunde ha upplevt det.

Fler attitydförändringar - allmän rösträtt infördes faktiskt inte förrän 1945 i Sverige då medborgare i fattigvården också fick rösträtt. Kvinnor fick rösträtt 1921, samma år som min far föddes.

Tvångssterilisering utfördes i Sverige mellan 1934 0ch 1975.Eftersträvade syften var bland annat rashygien, folkhälsoskäl och kontroll av asociala. Tvångssterilisering sågs som en del av en samhällspreventiv verksamhet mot exempelvis brott och degeneration av "folkstammen". 1974 gifte jag mig och skaffade barn 1985...

Men utvecklingen har också haft bakslag. Förintelsen som drabbade sex miljoner judar inleddes på trettiotalet, tog slut så sent som 1945. Bara nio år innan min egen födelse utrotade man människor för deras ursprung och tro. Vi kommer ihåg militärjuntan 1967-1974 i vårt sommarparadis Grekland och Chile 1973-1990.

Demokrati är skört - det kan fort ändras. Även attityder och åsikter kan ändras eller medvetet förändras.

Skulle Guantanamo varit möjligt INNAN nine-eleven???

Ett sms är i genomsnitt 5Kb stort, en bild i mindre format 30Kb, en ljudfil med musik eller tal i fyra minuter är runt 4Mb. Ett A4-dokument, ett kontutdrag är runt 25Kb...

De nya stora hårddiskarna är på 2 Terabyte (2 000 000 000 000 byte), dvs det går att lagra 400 miljoner sms på en enda hårddisk! Hur brukar ni göra när ni byter upp er i hårddiskkapacitet? Förmodligen gör ni som jag. Ni för över innehållet på den gamla disken till den långt mycket större och kan spara för evigt allt eftersom utrymmet ökar. Så gör väl också FRA och andra myndigheter skulle jag tro.

Och utvecklingen av minnen fortsätter. Information om sms,telefonsamtal, mejl, fakturor,betalningar och kontoutdrag kan lagras av myndigheter som aldrig förr. Allt för att skydda vårt samhälle, eller hur? Samhället är väl statiskt, vänligt och demokratiskt, eller hur?

Anta att en yttre eller inre fiende till samhället kommer till makten. Det kan vi aldrig veta.Eller att en otänkbar absurd attityd sprider sig som hotar din existens. Tänk den absurda tanken att alla som haft en Volvo V40 av 2010 års modell, nätdejtar, gått studiecirkel i ryska och gärna dricker en starköl på jazzklubben Stampen är samhällets fiender och skall spärras in i läger.

Hur vet man det då, år 2020? Ja, förmodligen går det väl att hitta i Trafikverkets batabas, men det går nog att hitta betalning av reservdelar med kontokort, sms till verkstad eller familjen, gamla skatteunderlag, meil till verkstaden, biljetter till någon färja etc. En stor stöl står på kvittoremsan på krogen, inlagd i "svarta lådan" och kopplat till ditt kontokort, skickat via internet. Eftersom du har en sida på dejtingsajten så går det att spåra vem du har umgåtts med och vilka du sms:ar. De blir också misstänkta samhällsomstörtare. Betyget i ryska mejlade du som bifogat dokument en gång till en jobbansökan.

Röntgenplåtar på din misstänkta tumör skickat mellan vårdinrättningarna och recepten till apoteket på depressionsmedicinen följde med på köpet, med det gör ju inget.

Allt hittas lika lätt som när jag kompletterade med Google, årtalen som jag inte kom ihåg för detta inlägg. Kanske kommer det här inlägget anses som samhällsomstörtande en gång...

Allt serverat på fat med Telekom och FRA-lagen som det nu har tystnat runt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar